hírek

Saját menetrendezési és üzemeltetést támogató megoldást fejlesztettünk

2019.06.15
Az üzemeltetési feladatok támogatásához az elmúlt időszakban több digitális szoftver illetve IoT megoldást is alkalmaztunk, fejlesztettünk. A megújuló energiatermelő egységek egyik kulcskérdése a várható teljesítmény menetrend megadása a rendszerirányító felé, illetve az erőmű működésének mindenkori követése, az esetleges hibajelenségek kiszűrése és távfelügyelete, távoli menedzsmentje. Ezen szükségszerűséget ismerte fel a vezetés és tudatos stratégia mentén kezdett kutatás-fejlesztési tevékenységbe, és ennek során alakított ki digitális termékeket. Ezen innovatív kutatás-fejlesztési tevékenység eredményeképpen üzemeltetés felügyeleti feladatokra saját szoftvermegoldást alkalmazunk, mely időjárás előre jelzésen alapulva képes mind a menetrend elkészítésére valamint a MAVIR mint rendszerirányító felé történő – jogszabályoknak megfelelő – beadására, illetve az erőmű invertereiből kinyert és az interneten keresztül rendszerünkbe továbbított adatok alapján a pillanatnyi működési állapot, teljesítmény, esetleges teljes vagy részleges leállások, műszaki problémák figyelésére, ezek alapján a felügyeletet végző szakemberek számára riasztások küldésére. Az erőművek proaktív felügyelete és a tény termelés valós időjárási jellemzőkhöz köthetősége igényli, hogy az erőmű helyszínén mérni tudjuk a tényleges időjárási jellemzőket – erre fejlesztettük ki korábban az időjárás figyelő IoT megoldásunkat, mely napsugárzás, környezeti és napelem panel felületi hőmérséklet mellett csapadék és szél adatok mérésre és az adatok interneten kerüresztül történő továbbítására is alkalmas. Az IoT szenzorok és beavatkozó elemek adatait szintén saját felhő alapú alkalmazásunk tárolja és kezeli.

Kifejlesztettük egyedi, az erőmű távoli visszakapcsolását lehetővé tevő megoldásunkat

2019.04.01
A földrajzi szempontból távoli helyszíneken üzemeltetett naperőmű parkok esetén egyre nehezebbé vált egy-egy védelmi működés utáni visszakapcsolást megszervezni, illetve nagy költséggel jár egy-egy kiszállás. Ügyfél szempontból a termelés kiesés hosszabb ideig tartott, így szükséges volt olyan távolról történő visszakapcsolás megoldást találni, hogy ne sértsük meg az elosztói engedélyes üzemviteli szabályzatát… A transzformátor állomás 22 kV kapcsoló mezőjébe egy GSM alapú IoT szenzort és beavatkozó elektronikát fejlesztettünk, amivel megoldható volt a visszakapcsolás SMS paranccsal. A beépített készülék információt nyújt arról is, hogy a 22 kV megszakító ki- vagy bekapcsolt állapotban van. A beépített készülék a megszakító állapot változásáról mobil üzenetben tájékoztatja az üzemeltetési csoportunkat. Ezzel az esetleges áramszünetről való azonnali értesítést is megoldottuk. A megoldást az Áramszolgáltatóval leegyeztettük a megvalósítás előtt.

Felkapcsolásra került az Alba Napelem Kft. saját 500kW-os naperőműve!

2019.02.28
2019. február 28-án megkezdte kereskedelmi üzemét cégünk saját 500kW-os KÁT rendszerben termelő naperőmű parkja Csóron. Bízunk benne, hogy az itt szerzett tapasztalatainkat is jól fel tudjuk használni annak érdekében, hogy ügyfeleink számára kiemelkedő szolgáltatásokat tudjunk nyújtani!
előző   1 2 3 4 5   következő  

 

Elérhetőségünk:

Tel.: +36 22 200 800

Fax: +36 22 327 532

E-mail: info@albanapelem.hu

Cím: 8000 Székesfehérvár, Mártírok útja 3/B.